هادی تهرانی متولد سال ۲ فوریه ۱۹۵۴ در تهران و بزرگ شده هامبورگ است در سال 1977 و پس از طی نمودن دوران دبیرستان، تحصیلات خود را در رشته معماری را در دانشگاه صنعتی (براونشوایک) شروع کرد و در سال 1984 فارغالتحصیل شد. سپس برای مدتی درحالیکه بر روی پروژههای معماری کار میکرد، همزمان در مدرسه عالی (آخن) تدریس کرد. او معمار و طراح آلمانی- ایرانی بسیار فعال و پویایی است و تا به حال موفق به دریافت جوائز بین المللی متعددی شده است. او در دانشگاه برونشویگ آلمان تحصیل کرده و از سال 1990 به عنوان یک معمار مستقل فعالیت کرده است. هادی تهرانی در سال 1991 استودیو BRT (بوته، ریشر و تهرانی) و سپس دفتر هادی تهرانی (AG) را در هامبورگ (آلمان) تاسیس نمود. او از سال 1999 عضو آکادمی “Freie Akademie der Künste” آلمان بوده است.
این دفتر معماری توانسته تاکنون خود را بهعنوان معروفترین و بهترین دفتر معماری در اروپا معرفی کند و دارای 104 کارمند است درحالیکه در هنگام تأسیس فقط ده کارمند داشت. تهرانی نهتنها در شهرهای آلمان ازجمله مونیخ، کلن، فرانکفورت، هامبورگ، برلین و … طرحها و پروژههای بدیع و باشکوهی را به نام خود ثبت نموده بلکه در بسیاری از شهرهای توریستی دنیا ازجمله دوبی، مسکو، استانبول، رم نیز طرحها و آثار او دیده میشود. دکتر تهرانی دارای احترام و علاقه زیادی میان مردم آلمان است و آثار او در سطح بینالمللی، الگو و نمونه است. استفاده فراوان از شیشه در نمای ساختمان یکی از عوامل کلیدی در موفقیت تهرانی است.
پروژه های او بدون در نظر گرفتن مرزها، فراتر از ملیت ها و رشته های تخصصی اجرا شده اند. اولین ایستگاه راه آهن “با اصول معماری سبز” در فرودگاه فرانکفورت آلمان و خانه “Crane Houses” واقع در کلن، کنار رودخانه راین، به طور قابل ملاحظه ای به نمادهای شاخص شهری، همانند بسیاری از پروژه های بین المللی دیگر تبدیل شده اند. در تمام پروژه های تخصصی و به ظاهر تحقق ناپذیر او، از معماری و طراحی شهری تا طراحی داخلی و محصولات مورد استفاده در پروژه ها، همه ترکیب بندی ها و عناصر، به صورت هماهنگ و بی نقص با یکدیگر در تعامل می باشند.
ابوظبی، برلین، دوبی، هامبورگ، استانبول، کپنهاگ، رم، مسکو، بمبئی و تهران برخی از شهرهای بزرگی هستند که پلان های آن ها به صورت روزانه در حال طراحی و شکل گیری است. دوچرخه الکترونیکی، میز کنفرانس (تونت)، صندلی چرمی (والتر نال)، آشپزخانه مدولار (پاگن پول)، چراغ ها (زوم تیبل / لوییس پولسن)، نمایشگاه ها و فروشگاه های شاخص (کیتون) نیز به فهرست آثار او در کنار ساختمان های بلند مرتبه، دفاتر اداری، دفاتر دولتی، مراکز خرید، بازار سهام، ایستگاه های راه آهن، مدارس و دانشگاه ها تعلق دارند.
به دلیل اعتقاد وی به اینکه سه عامل یعنی نور، هوا و چشمانداز اتاق در ساختمان بسیار مهم است درنتیجه در اکثر کارهای او از کف تا سقف، شیشه بهکاررفته است. وی تلاش میکند با بهکارگیری شیشه، ساختمان را ازنظر این عوامل در بالاترین سطح استاندارد قرار دهد. ازجمله آثار او که مثال خوبی در بهکارگیری شیشه است میتوان سازه عظیمBerliner Bogen ) ، قوس برلین) را نام برد که ساختمانی کمانی شکل و تمام شیشهای است. قوس فولادی این ساختمان دارای ارتفاع ۱۴۰ متر است و روی یک رودخانه ساختهشده است.
تا مدتی از نظر بسیاری از معماران و متخصصان، زمین این ساختمان غیرقابل ساخت بود اما از آنجاییکه تهرانی علاقه زیادی به کارهای نشدنی دارد و دوست دارد هر کار غیرممکنی را به ممکن تبدیل کند با بررسی و تلاش زیاد توانست این سازه عظیم را بنا کند.
از دیگر آثار شگفتآور او که در سال ۲۰۰۱ بهعنوان بهترین ساختمان اداری جهان شناخته و برنده جایزه ویژه این رشته شد تأسیس ساختمان اداری (Doppelxx) در هامبورگ است. همچنین از طراحان و معماران جزایر مصنوعی (نخل دوبی) که تأثیر به سزایی در موفقیت این پروژه داشت دکتر تهرانی بود.
از دیگر دستاوردهای این معمار موفق، ایستگاه مرکزی راهآهن (هانوفر)، ایستگاه عظیم راهآهن فرانکفورت و بسیاری از ساختمانهای اداری و تجاری مهم آلمان است.
وی بیش از چهل پروژه عظیم را از زمان تأسیس دفتر معماری (BRT) طراحی و تأسیس کرده و در سه مسابقه از ۲۸ مسابقه بزرگ جهانی که درزمینهی معماری برگزار شده برنده بوده است. یک نمونه از پروژههای عظیمی که دکتر تهرانی در دست ساخت دارد، ساخت بزرگترین پاساژ اروپاست که چهارصد میلیون یورو اعتبار برای آن در نظر گرفتهشده است.
از عقاید خاصی که هادی تهرانی دارد این است که ساختمانها دارای هویتاند و ما در کنار آنها احساس هویت بیشتری میکنیم بنابراین باید بهگونهای معماری شوند که از آنها احساس خوبی دریافت کنیم.
میتوان بهجرأت عنوان کرد که کارهای وی از بالاترین حد استاندارد برخوردار است. وی در مصاحبهای که با مجله (Wild) انجام داد در مورد رموز موفقیت خود گفت: من همه راهها را به روی خودم بازمیبینم و کار نشدنی از نظر من وجود ندارد. او اضافه کرد: من توجه زیادی به محیط اطرافم دارم و از آنها الگو گرفته و طرحهای خود را ارائه میدهم. من در دفتر کارم کامپیوتر ندارم و تنها معماری هستم که به آن اعتقاد ندارم و تنها به هوش و توانمندیهای ذهنی تکیه میکنم.
اکثر افرادی که با او ارتباط دارند این موضوع را دریافتهاند که تهرانی دارای هوش فوقالعاده و ذهن خلاقی است. استفاده از وسایل معمولی که در ساخت آنها دقت لازم نشده و بسیار سطحی طراحیشدهاند یکی از موضوعاتی است که تهرانی را خیلی ناراحت میکند. وی در این رابطه بیان میکند، وقتی یک معمار با تلاش فراوان، ساختمانی را با بالاترین سطح معماری و به زیباترین شکل ممکن احداث میکند باید وسایلی که در این ساختمان استفاده میشود نیز در بالاترین سطح استاندارد و طراحی باشند. همین دلیل باعث علاقه هادی تهرانی به طراحی وسایل روزمره از میز و صندلی گرفته تا کیف و فنجان و… شده است. یکی دیگر از استعدادهای فوقالعادهی او در این زمینه است. از اعتقادات وی این است که (یک معمار خوب باید یک طراح خوب نیز باشد).
تهرانی با بسیاری از طراحان آلمانی ازجمله پروفسور (هانس اولدیش) و مهندس (اولدیش نتر) در ارتباط بوده و قصد تأسیس یک شرکت طراحی لوازم اداری به نام (T+B) را دارد که تمام لوازم آن را با بالاترین سطح کیفیت طراحی کند. از ایدههای جالبی که تهرانی در ذهن دارد ساخت وسایل اداری تاشو است که مانند لب تاپ در یک جعبه جا شود. یکی از اهداف این ایده را میتوان استفاده از یک اتاق، درآنواحد هم بهعنوان اتاق کار، هماتاق خواب و هماتاق نشیمن دانست، بهگونهای که وسایل موردنیاز هرکدام از این اتاقها در یک چمدان جمع شود و در صورت نیاز از آن استفاده شود. تهرانی همچنان به آیندهای درخشان فکر میکند. وی ساختمانی برای خود در سال ۱۹۹۸ ساخت و تمام وسایل آن را باسلیقه خود طراحی کرد. وی همراه با دو تن از دوستان معمارش در این ساختمان زندگی میکند و مجرد است.
از آثار معماری هادی تهرانی موارد زیر را میتوان نام برد:
ساختمان بورس تهران، به مساحت 30000 مترمربع، در حال ساخت در تهران، ایران
.طرح ارائه شده توسط آرشیتکت هادی تهرانی با همکاری شرکت خارجی design Core Architects، برنده جایزه مقام دوم مسابقه معماری ساختمان بورس اوراق بهادار تهران شده است.پاین طرح فوق العاده دارای 30000 مترمربع مساحت و یک ساختار دو بخشی ساده و زیبا می باشد. نمای پیکسلی این ساختمان به آن شخصیتی ویژه داده است. ظاهر ساختمان زمانی که از زوایای مختلف به آن نگاه می شودتغییر می کند و از فاصله ای مشخص تصویر آن واضح تر می گردد.
محله هافنپارک، ساختمان مسکونی و هتل، به مساحت 55000 مترمربع، در حال ساخت در فرانکفورت، آلمان
ساختمان دانشگاه زید، به مساحت 100000 مترمربع، واقع در ابوظبی، امارات، سال ساخت 2011
ساختمان مسکونی کامران، به مساحت 5000 مترمربع، در حال ساخت در تهران، ایران
ساختمان اداری داکلند، به مساحت 13544 متر مربع، واقع در هامبورگ، آلمان، سال ساخت 2006
(برنده بهترین طراحی سازه در جوایز LEAF در سال 2005)
خانه های کرین، ساختمان مسکونی اداری، به مساخت 72200 مترمربع، واقع در کلن، آلمان، سال ساخت 2009
(دارای جایزه MIPIM سال 2009، جایزه معماری کلنر 2010، خانه های شاخص جرثقیلی Rheinauhafen)
مونومان ارتفاعات جیوبیلی، هتل و ساختمان مسکونی، به مساحت 80000 متر مربع، در حال ساخت در حیدرآباد، هند
توبیاس گری، ساختمان صنعتی- اداری، به مساحت 4160 متر مذبع، رلینگن، آلمان، سال ساخت 2001
(برنده جایزه معماری BDA در اشلسویگ-هولشتاین، سال 1999)
معمار هادی تهرانی؛ پادشاه معماری آلمان
Car & Drive، نمایشگاه ماشین های لوکس، به مساحت 9160 متر مربع، هامبورگ، آلمان، سال ساخت 1991
سازه عظیم Berliner Bogen قوس برلین:
برج چرخان هتل هایرایز فرانکفورت
Spin Tower, Hotel- and office highrise, Frankfurt am Main, D
مرکز Deichtor:
جوایز دفتر معماری BRT
1-“Doppel-XX” دفاتر اداری بلندمرتبه، هامبورگ، آلمان: جایزه معماری 2000 برای ساختمان های تجاری ستودنی از بنیاد WestHyp/ نشان افتخار FIABCI Prix d’Excellence سال 2001
- “Berliner Bogen” ساختمان اداری، هامبورگ، آلمان: جایزه سازه فلزی آلمان سال 2002/ جایزه ساختمان “Deichtor” سال 2002/ جایزه MIPIM سال 2003
- جایزه ساختمان اداری “Deichtor”، هامبورگ، آلمان: ساختمان اداری سال 2003
- ساختمان اداری سوئیس، Unterföhring، آلمان، جایزه سال 2005 معماران هامبورگ
BDA، اولین جایزه/ جایزه معمار آلمانی سال 2003
- ایستگاه راه آهن “Fernbahnhof”، فرودگاه فرانکفورت، فرانکفورت، آلمان، جایزه سال 2003 طراحی ساختمان حمل و نقل رنو/ گروه خاص ایستگاه های راه آهن
- مجموعه ساختمانی “Kranhaus 1”، Rheinauhafen، کلن، آلمان، جایزه سال 2009 MIPIM
جوایز دفتر معماری AG هادی تهرانی
1-صندلی اداری “Silver”، Interstuhl، جایزه سال 2003 Red Dot Design/ جایزه نوآوری برای معماری و اداری از AIT، 2004/ جایزه سال 2005 طراحی iF design/ Good Design Award سال 2006/ جایزه طراحی Red Dot Design سال 2007
خانواده مبلمان شهری “Landmark”، Wall AG: جایزه طراحی هامبورگ از the Free and Hanseatic City of هامبورگ، سال 2006/ جایزه سال 2006 Good Design/ جایزه Red Dot Design سال 2007- فرش “Tec Wave” کانسپت فرش: جایزه Contractworld.award سال 2003/ جایزه سال2003 طراحی / iF design جایزه طراحی Red Dot Design سال 2007، جایزه طراحی بهترین بهترین های 2003/ جایزه طراحی جمهوری فدرال آلمان سال 2004
- قطعات فرش “SCALE”، Vorwerk: جایزه طراحی بین المللی، مرکز Baden-Württemberg، 2010
آشپزخانه “+Artesio”, Poggenpoh“: جایزه طراحی Good Design Award سال 2010/ جایزه طراحی iF design سال 2011/ جایزه طراحی بهترین بهترین های Red Dot Design سال 2011- جایزه طراحی نمادی سال 2017: stylecast® با جایزه طراحی نمادین برای نوآوری معماری داخلی مورد قدردانی قرار گرفت.
- جایزه طراحی آلمانی: با هم به اتفاق همکارانشان OWA و stylecast® برنده جایزه طراحی آلمانی سال 2018 شدند.
منبع:
وبسایت رسمی هادی تهرانی