نکات اجرایی انواع سقف کاذب:
سقف کاذب به عنوان یک پوشش برای سقف اصلی در نظر گرفته می شود. این پوشش نه تنها زیبایی سقف را دو چندان می کند، بلکه با استفاده از آن می توان تاسیسات و سیم کشی ها را پوشش داد و دغدغه مخفی نگه داشتن آنها را رفع نمود. سقف کاذب نوعی سقف ثانویه برای ساختمان محسوب می شود که در پایین سقف اصلی نصب می شود و عیوب آن را برطرف می سازد.
این سقف به سقف اصلی و دیوارهای اطراف متصل می گردد و سازه اصلی بار آن را تحمل می کند. سقف کاذب برای عایق نمودن سقف در برابر صدا و حرارت، اجرای نورپردازی های دکوراتیو و پوشش سیم های تاسیسات کاربرد دارد و در اکثر خانه های امروزی می توان نمونه های مختلف آن را مشاهده کرد.
این سقف ارتفاع اتاق را کاهش می دهد، به همین منظور برای جلوگیری از ایجاد فضایی محدود و تنگ آن را لزوما دیوار به دیوار اجرا نمی کنند. امروزه با خلق ایده های جدید، طرح های متنوعی برای سقف کاذب ارائه می شود که می توان با توجه به سلیقه و دکوراسیون مورد نظر آن ها را انتخاب نمود.
طراحی سقف های کاذب از جمله جذاب ترین موضوعات در معماری می باشد. با استفاده از این نوع سقف ها می توان تغییری اساسی در دکوراسیون داخلی به وجود آورد. این سقف ها با طراحی های منحصر بفرد و جذاب دکوراسیون را زیباتر نشان می دهند و جلوه ای متفاوت به آن می بخشند. از قابلیت های ویژه سقف کاذب این است که می توان در آن نورپردازی انجام داد و فضایی دکوراتیو و دلنشین به نمایش گذاشت.
گاهی سقف کاذب برای تاکید بر یک نقطه از منزل مانند میز نهارخوری اجرا می شود که این کار ایده ای بسیار جالب و چشمگیر است. این سقف یکنواختی فضا را از بین می برد و آن را به مرکز توجه تبدیل می کند. از سقف کاذب نه تنها برای پوشش سقف اتاق بلکه برای سقف حمام و سرویس بهداشتی نیز استفاده می شود.
سقف هایی که در این قسمت از خانه نصب می شوند اصولاً ضد آب هستند و مقاومت بالایی در برابر نفوذ آب و رطوبت دارند. سقف کاذبی که برای مکان های مرطوب کاربرد دارد، از PVC ساخته می شود.
سقف کاذب نوعی پوشش جدید است که امروزه اکثر افراد به آن گرایش پیدا کرده اند و برای دکوراتیو نمودن منزل خود از آن استفاده می نمایند. این سقف جایگزین مناسبی برای گچ کاری محسوب می شود و سازه آن به صورت پیش ساخته در کارخانه تولید می گردد.
سقف کاذب را با مصالح بسیار سبک می سازند و فریم آن را به دیوارهای مجاور متصل می کنند تا هنگام وقوع زلزله در اثر تکان های شدید منجر به تخریب دیوار نشود. جنس این سقف از PVC، آهن، گچ، چوب، فلز، طلق، آلومینیوم، آهن، کامپوزیت، صفحات فلزی روکش دار و یا ترکیبی از این متریال ها می باشد.
مزایا استفاده از سقف کاذب
- سقف کاذب قابلیت جا به جایی دارد و هزینه اجرای آن در مقایسه با تعمیر و بازسازی سقف اصلی ارزان تر خواهد بود.
- این سقف نقش بسیاری در جذب صدا دارد بنابراین از انتقال سر و صدا بین طبقات جلوگیری می کند.
- تعمیر سقف کاذب آسان است.
- این سقف لوله ها و سیم کشی های رد شده در سقف اصلی را پوشش می دهد.
- اجرای سقف کاذب نقش بسزایی در بهینه سازی مصرف انرژی دارد زیرا از هدر رفت انرژی گرمایشی و سرمایشی جلوگیری می کند.
- با استفاده از سقف کاذب می توان نورپردازی های بسیار زیبا در فضای مورد نظر اجرا نمود.
- اگر سقف کاذب درست اجرا شود، می تواند مصرف سوخت در ساختمان را به حداقل برساند.
- نصب عایق های حرارتی و اجرای سقف کاذب بدون هیچ نوع درز می تواند انتقال حرارت را کاهش دهد.
معایب استفاده از سقف کاذب
- سقف کاذب ارتفاع اتاق را کمی کاهش می دهد زیرا در زیر سقف اصلی نصب می شود.
- عمر این نوع سقف کوتاه است و نیازمند مراقبت می باشد.
- این سقف بعد از چند سال غبار گرفته و رنگ پریده می شود.
- مقاومت و استحکام این سقف مانند سقف اصلی نیست و در برابر حوادث طبیعی امکان تخریب آن وجود دارد.
انواع سقف کاذب
- سقف کاذب رابیتس
سقف رابیتس یکی از رایج ترین انواع سقف کاذب است. رابیتس نوعی ورق مشبک از جنس گالوانیزه است که توسط سیم آرماتوربندی به شبکه فرعی وصل می گردد. رابیتس در دو نوع برجسته و مسطح ساخته می شود که نوع برجسته آن برای دهانه های بزرگ و نوع مسطح آن برای دهانه های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد.
سازه سقف رابیتس متشکل از نبشی، میلگرد و لایه رویه (ورق های مشبک گالوانیزه) است. از مزایای این نوع سقف می توان به دسترسی آسان به مصالح، طرح پذیری متنوع و سرعت اجرای مناسب آن اشاره نمود. این سقف علاوه بر مزایای نام برده شده دارای معایبی نظیر مصرف زیاد گچ، وزن زیاد، سرعت اجرای پایین و محدودیت آب و هوایی هنگام گچ کاری می باشد.
کناف سقف در اکثر ساختمان های امروزی به چشم می خورد و به صورت پنل های گچی مسطح به سقف اصلی نصب می شود. این سقف در دو مدل سقف کاذب کناف یکپارچه و سقف کاذب کناف مشبک اجرا می گردد. سقف کاذب کناف یکپارچه از یک زیرسازی فولادی سبک وزن ساخته شده که پنل های گچی روکش دار بر روی آن نصب می گردد.
اما سقف کاذب کناف مشبک از سازه های سپری و تایل های سقفی به صورت یک شبکه تشکیل شده که توسط آویز به سقف اصلی متصل می شوند. این سقف وزن بسیار سبکی دارد و قیمت آن نیز ارزان می باشد. علاوه بر آن این نوع سقف نیاز به رنگ آمیزی ندارد و تعمیر و نگهداری آن نیز آسان است. سقف کناف در دو نوع دکوراتیو و ساده طراحی و اجرا می گردد.
جنس این سقف از آلومینیوم است و قطعات از پیش آماده گچی درون آن قرار می گیرند. امکان ایجاد طرح های گوناگون و تعویض قطعات سقف کاذب با پنل های از پیش ساخته گچی وجود دارد و می توان آن را با پرداخت کم رنگ آمیزی کرد. این سقف از مقاومت بالایی در برابر حریق برخوردار است و با محیط زیست سازگاری دارد. علاوه بر آن ایمنی آن در برابر زلزله بالا است و اجرای آن نیز به سرعت و به آسانی صورت می گیرد.
سقف کاذب گریلیوم نوعی سقف تزئینی محسوب می شود و جنس آن از آلومینیوم یا آلیاژ است. این سقف به سقف باز معروف است و آنچه که بعد از نصب سقف دیده می شود حفره های مربعی شکلی است که در مجاور یکدیگر نصب شده اند.
سقف گریلیوم را می توان به تنهایی و یا ترکیب با دیگر سقف های کاذب اجرا نمود. از مزایای سقف گریلیوم این است که می توان در پشت آن کانال و دریچه کار کرد، زیرا هیچ چیز جز چراغ از آن دیده نمی شود. نصب این سقف کاذب مانند سایر سقف ها توسط آویز و با استفاده از زنجیر یا سیم مفتول انجام می شود.
- سقف کاذب چوبی
این نوع سقف حسی گرم و دلپذیر القا می کند و تاثیر شگرفی بر زیبایی دکوراسیون داخلی می گذارد. این سقف دارای یک بخش اصلی که متشکل از چهار تراش یا فولاد است، تشکیل شده و قسمت فرعی آن نیز از چوب می باشد.
نحوه نصب سقف کاذب چوبی بدین نحو است که قبل از اجرای لمبه کوبی، کلاف کشی و تراز سقف با چهارتراش چوبی مناسب در دور تا دور آن انجام می شود. جنس لمبه های چوبی از چوب نراد خارجی است.
- سقف کاذب ترکیبی
سقف ترکیبی از اجرای چند نوع سقف کاذب که به شکل یک طرح هندسی در آمده اند ایجاد می شود. برای اجرای این سقف باید به این نکته توجه داشت که طرح انتخابی مناسب با سازه های سقف کاذب باشد. قبل از نصب سقف کاذب ترکیبی، زیرسازی مناسب با آهن کشی یا بدون آن باید انجام شود.
- سقف کاذب آلومینیومی
این نوع سقف با استفاده از تایل های آلومینیومی و بدون نیاز به بتونه کاری و پیچ نمودن تایل ها به سپری اجرا می شود. سقف کاذب آلومینیومی را می توان تعمیر کرد و به فضای پشت آن دسترسی داشت.
قسمت های مختلف این نوع سقف در جای خود نصب می شوند، برای مثال اگر امکان تعریق و وجود رطوبت در پشت سقف وجود داشته باشد از تایل های روکش شده با پی وی سی و پشت فویل دار استفاده می شود و اگر هدف از نصب این سقف صرفاٌ برای تزئین باشد از تایل های ساده رنگی استفاده می گردد. علاوه بر آن اگر سقف کاذب به عنوان عایق آکوستیک نصب می شود باید تایل های پانچ دار برای اجرای آن به کار برده شوند.
سقف کاذب دامپا یا سقف کاذب نواری جزء سقف های کاذب آلومینیومی محسوب می شود که از طریق شکل دادن پنل های آلومینیومی ایجاد می شود. نصب و اجرای سقف کاذب دامپا به راحتی و به سرعت انجام می شود و پانل های آن را می توان از سمت پایین سقف جا زد و یا آنها را جدا نمود.
این پانل ها غیر قابل اشتعال هستند و رنگ آنها ثابت است. سقف دامپا قابل شستشو است و عمر مفید آن نیز بالا می باشد. این سقف با توجه به محلی که در آن نصب می شود متفاوت است. برای مکان هایی که نیاز به عایق صوتی ندارند از نوع ساده و برای مکان هایی که باید اکوستیک شوند از نوع سوراخ دار استفاده می شود.
- سقف کاذب آکوستیک
در اجرای این سقف از متریال هایی نظیر پلاک های چوبی و گچی، ورقه های مقوایی فشرده و پارچه چین دار استفاده می شود. از ویژگی های این سقف می توان به سادگی، ضد صدا و حریق بودن و قیمت مناسب اشاره نمود. از این نوع سقف در مکان هایی اکه انعکاس صوت و میزان سر و صدا در آنها بالاست استفاده می شود از جمله سالن کنفرانس ها و سینماها.
- سقف کاذب طلقی
سقف کاذب طلقی نمونه ای از سقف های کاذب پرکاربرد می باشد. از ویژگی های این مدل سقف کاذب می توان به قابلیت عبور نور از آن ها اشاره کرد. در سیستم اجرایی این سقف ها از شبکه بندی کناف استفاده می شود. از مزایای استفاده از این سقف کاذب می توان به هزینه مقرون به صرفه و سرعت نصب بالای آن ها اشاره کرد.
- سقف کاذب مجازی
نمونه ای دیگر از سقف های کاذب، سقف کاذب آسمان مجازی یا سقف کشسان می باشند. در صورتی که ساختمان به گونه ای است که از قبل پروفیل های مخصوص به نصب سقف کاذب در آن به کار رفته باشد، می توان از تایل های مخصوص استفاده کرده و نسبت به نصب سقف آسمان مجازی اقدام کرد.
- سقف کاذب شیشه ای
در سقف های شیشه ای از شیشه های تزیینی برای پوشش سقف استفاده می شود. در اکثر مواقع از شیشه های سکوریت در این مدل بکار می رود. این نوع سقف قابلیت ورود نور را دارا می باشد و تمیز کردن و شستشوی آن به راحتی انجام می گیرد. همچنین از مزیت های این سقف ها این است که در طرح ها و رنگ های مختلف می توان آن را اجرا کرد.
سقف کاذب شیشه ای معایبی نیز دارد از جمله این که وزن آن زیاد می باشد و هزینه نصب بالایی دارد. همچنین در شرایطی مانند زمین لرزه، احتمال شکستگی آن هرچند به میزان کم، اما وجود دارد.
- سقف کاذب آی گلس
سقف کاذب آی گلس، سقف رایجی در ایران است و مواد اولیهاش در داخل کشور تولید میشود. این نوع سقف، از تایلهای شفاف آکریلیک ساخته شده و روشنایی را به خوبی از خود عبور میدهد. ترکیب سقف آی گلس با انواع سقف کاذب به خصوص ام دی اف ظاهری بسیار زیبا و جذاب را بوجود می آورد. آی گلس دارای وزنی سبک می باشد و طرح بندی های بسیار متنوعی دارد.از سقف کاذب در چه محیط هایی می توان استفاده کرد؟
استفاده از سقف کاذب، در قسمت های مختلف خانه امکان پذیر می باشد. از جمله ویژگی های منحصر بفرد سقف های کاذب می توان به زیبایی و قیمت مناسب اجرای آن ها اشاره کرد. طراحی این گونه سقف ها متفاوت بوده و سلیقه های مختلف را پاسخگو می باشد.
- سقف کاذب سالن پذیرایی
سقف کاذب کناف یکی از بهترین انتخابها در دکوراسیون داخلی سالن پذیرایی می باشد که جلوهای مدرن و زیبا را برای شما به ارمغان می آورد. سقف کاذب کناف در کنار نورپردازی مناسب میتواند فضا را بزرگتر نشان دهد و جلوه ای لوکس و زیبا به سالن پذیرایی ببخشد.
- سقف کاذب سرویس بهداشتی
از جمله قسمت هایی که می توان از سقف کاذب در طراحی آن استفاده کرد، سرویس بهداشتی می باشد. استفاده از سقف کاذب در قسمت هایی که رطوبت در آن ها بالای می باشد، گزینه ای بسیار مناسب برای انتخاب می باشد. این گونه سقف ها پایین تر از سقف معمولی قرار گرفته و از این رو می تواند لوله کاری های انجام شده در سقف را بپوشاند.
- سقف کاذب حمام
نمونه ای از بهترین انواع سقف های کاذب که می توان در طراحی حمام مورد استفاده قرار داد، سقف کاذب پی وی سی می باشد. چرا که این سقف کاذب PVC در محیط های مرطوب از مقاومت بالایی برخوردار می باشند. هم چنین اجرای این مدل سقف کاذب بسیار مقرون به صرفه می باشد.
- سقف کاذب اتاق خواب
استفاده از سقف های کاذب در اتاق خواب می تواند به مدرن شدن این مکان کمک کند و فضایی دلنشین را بوجود بیاورد. بهترین سقف کاذبی که در این قسمت خانه می توانید استفاده کنید، کناف است. استفاده از کناف به همراه چراغ های ال ای دی توکار، فضای اتاق را بسیار زیبا و در عین حال آرامش بخش خواهد کرد.
- سقف کاذب آشپزخانه
انتخاب سقف کاذب برای آشپزخانه گزینه بسیار مناسبی می باشد و از میان انواع آن، سقف کاذب کناف و سقف کاذب مجازی نمونه ای از بهترین آن ها می باشد که می توان مورد استفاده قرار داد.
- سقف کاذب در کتابخانه
استفاده از سقف کاذب در طراحی کتابخانه می تواند گزینه ای مناسب برای انتخاب باشد. استفاده از نمونه چوبی این سقف ها در کنار سایر المان های چوبی فضایی رسمی و چشم نواز ایجاد خواهد کرد. این ایده برای طراحی دفترکار خانگی نیز می تواند نتیجه خوبی در پی داشته باشد و در جهت طراحی فضایی گرم و راحت به شما کمک کند.
- سقف کاذب محیط های اداری
در فضاهای ادارای نیز به دلیل وجود تاسیساتی که از سقف عبور کرده اند، بهترین انتخاب، کناف خواهد بود. کناف به دلیل انعطافپذیری بسیار بالا، سهولت کار و اجرای سریع، میتواند فضایی ایده آل را برای کار و فعالیتهای اجتماعی بوجود بیاورد. از آنجا که افراد زیادی در طول روز وقت خود را در محیط های اداری سپری می کنند، پس انتخاب یک سقف کاذب مناسب می تواند فضا را دلبازتر کند.
ایده های طراحی سقف کاذب
استفاده از این سقف در طراحی سبک ساحلی می تواند تاثیرگذاری فراوانی در زیبایی اتاق نشیمن داشته باشد. بکارگیری نمونه ای از این سقف ها که در طراحی آن ها از چوب هایی با طیف رنگی روشن استفاده شده است، باعث القا گرما به فضا مورد نظر شده و در کنار سایر رنگ های خنثی، نما زیبایی را ایجاد می کند.در طراحی نمونه ای از این سقف ها از الگوها و اشکال هندسی استفاده شده است. استفاده از این سقف ها که در طراحی آن ها از رنگ روشن استفاده شده است، در کنار استفاده از کفپوش رنگ تیره و هم چنین مبلمانی که از رنگ های خاکستری و طلایی در آن استفاده شده است، نما بسیار زیبا و شیکی را ایجاد می کند و بدون شک نتیجه خوبی در پی خواهد داشت.یکی از ایده هایی که می توان در طراحی سبک مدرن مورد استفاده قرار داد، استفاده از سقف کاذب در طراحی داخلی خانه می باشد. استفاده از یک لوستر مناسب در کنار این سقف می تواند تلفیقی زیبا به همراه داشته باشد.استفاده از سقف کاذب در کنار رنگ آمیزی دیوار با استفاده از رنگی مشابه با سقف می تواند در یک دست نشان دادن فضا مورد نظر و انسجام میان المان ها به شما کمک کند.بهتر است در طراحی فضایی که از سقف کاذب در آن استفاده شده است، از طراحی ساده استفاده نمایید. استفاده از الگوهای کلاسیک و به کارگیری رنگ سفید می تواند ایده خوبی باشد. استفاده از این ایده ها برای دستیابی یک طراحی زیبا کافی می باشد.یکی از مزیت های سقف های کاذب، قابلیت رنگ آمیزی آن ها می باشد. از این رو این امکان برای شما وجود دارد که نسبت به رنگ آمیزی این سقف ها مطابق با کفپوش و دیوارها نیز اقدام نمایید. رنگ آمیزی سقف مطابق با رنگ کفپوش می تواند تلفیق و نما زیبایی در طراحی و دیزاین داخلی ایجاد نماید.از دیگر قابلیت های سقف های کاذب می توان به امکان استفاده از آن در طراحی اتاق هایی که شکل نامعمول و نامنظمی دارند، اشاره کرد. مشورت با یک متخصص می تواند در این زمینه به شما کمک کند.زمانی که صحبت از طراحی خانه هایی با سقف بلند به میان می آید، چگونگی ایجاد فضایی دنج نکته مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید. استفاده از سقف کاذب یکی از راهکارهایی است که می توان در این زمینه مورد استفاده قرار داد.
در این گونه سقف ها می توان یک نوار روشنایی در حاشیه آن قرار داد تا باعث ایجاد زیبایی در اتاق شود. استفاده از این نوارهای روشنایی به داشتن خانه ای مدرن نیز کمک می کند. برای داشتن ظاهری آنتیک، سقف های کوتاه تر انتخاب مناسب تری می باشند.
اگر به طراحی سبک صنعتی علاقه دارید، پیشنهاد ما به شما استفاده از سقف های کاذب فلزی می باشد. این نوع طراحی برای خانه هایی با سقف بلند مناسب می باشد و همراه با مبلمان چرمی ظاهر بسیار زیبایی ایجاد خواهد کرد. این نوع طراحی در سبک مینیمالیست نیز کاربرد دارد.چگونه یک سقف کاذب را نصب کنیم؟
- نکات قبل از نصب
دمای محل ذخیره تایلها باید حدود ۱۶ الی ۲۱ درجه سانتی گراد باشد. تایلها را ۲۴ ساعت قبل از نصب در معرض هوای آزاد قرار دهید. قبل از نصب تایلها دست هایتان را قشنگ بشویید تا بعد از اجرا آثار لکه بر روی تایلها باقی نماند. در صورتی که ابعاد محل نصب، مضرب دقیقی از ۶۰ سانتی متر نیست، لازم است از تایل برش خورده استفاده کنید.
- مراحل نصب
- نبشی ها را دور تا دور دیوار محلی که قصد نصب سقف کاذب را دارید نصب کنید. در سقف های کاذب، نبشیها به عنوان سازه باربر عمل میکنند. برای نصب نبشیها، ابتدا باید ارتفاع نصب سقف کاذب و سپس ارتفاع نبشی را علامت بزنید. گام بعد علامت زدن محل اتصال یک نبشی بر روی دیوار است، در همه این مراحل از تراز جهت نصب دقیق استفاده میشود.
- محل قرار گرفتن سازههای سپری با نحوه چیدمان تایل ها در ارتباط است. با در نظر گرفتن نحوه چیدمان تایل ها بر روی سقف که در گام یک تعیین گردید، سازههای سپری را به صورت عمود بر نبشی ها نصب کنید. این سازههای فرعی در واقع نقش تحمل بار تایلها را به عهده دارند. برای یافتن راستای دقیق، بهتر است از یک نبشی به نبشی مقابل، طنابی را متصل و این کار را در فواصل ۱۲۰ سانتی یکدیگر تکرار کنید.
- نصب نبشی به سقف اصلی سازه، برای اتصال سیم مفتول یا فنر آویز به سازه های سپری است. فواصل نصب آویزها متناسب با جنس سقف کاذب و همچنین تعداد روشنایی های مورد نظر محاسبه میشود. پس از نصب نبشی ها لازم است محل دقیق قرار گرفتن روشناییها معین شود. سپس با توجه به محل قرارگیری سپری های اصلی اقدام به نصب آویزها شود. در واقع نقش اصلی آویزها مهار وزن سقف کاذب است.