معرفی انواع ساختمان:
انواع ساختمان به لحاظ مصالح مصرفی در سازه اصلی آنها معمولاً به هفت دسته تقسیم می شوند:
- ساختمان های فلزی
- ساختمان های بتنی
- ساختمان های خشت و گلی
- ساختمان های با مصالح بنایی
- ساختمان های چوبی
- ساختمان های صنعتی
- ساختمان های پیش ساخته
در ادامه به شرح مختصری در مورد هر یک از انواع ساختمان پرداخته می شود:
ساختمان های فلزی
- ساختمانهایی هستند که در اسکلت اصلی آنها از انواع پروفیلهای فولادی مانند ورق، ناودانی، نبشی، میلگرد، تسمه وغیره استفاده می شود و به کمک اتصالات جوشی یا پیچی به هم وصل می گردند.
- سقف اینگونه ساختمان ها میتواند طاق ضربی،تیرچه وبلوک،کرمیت و سقف مرکب(کامپوزیت) باشد.
- برای مقابله با زلزله درسازه اینگونه ساختمان ها میتوان از انواع مهاربند (بادبند) و یا اتصالات صلب (قاب خمشی) و یا از دیوار برشی فولادی بهره جست.
ساختمان های بتنی(بتن آرمه)
- با توجه به اینکه ضریب انبساط طولی آرماتور و بتن تقریباً با هم برابر است، این خصوصیت باعث شده است که ترکیب آرماتور و بتن، سازه محکمی را بوجود آورد.
- بتن آرمه = بتن + آرماتور
- بتن = دانه های سنگی + سیمان + آب + مواد افزودنی
- معمولاً ستون و تیر اینگونه ساختمان ها از بتن آرمه ساخته می شود و سقف آنها میتواند از انواع دال، تیرچه و بلوک ، کرومیت وپانل های پیش ساخته باشد.
ساختمان های خشت و گلی
- اینگونه ساختمان ها به لحاظ ارزانی مصالح، بیشتر در روستاها ساخته می شود.ساختمانها و دیوار آنها را خشت و گل(کاه گل) تشکیل میدهد.
- به لحاظ جلوگیری از پرت حرارت (از دست رفتن حرارت) دیوارها ضخیم ساخته می شوند (ضخیمتر از ۳۵سانتیمتر) تا درمناطق سردسیری از ورود سرما از بیرون و در مناطق گرمسیری از ورود گرما از بیرون جلوگیری کند.
- سقف اینگونه ساختمان ها می تواند چوبی یا گنبدی باشد، در مناطق سردسیری ایران (شمال ایران) بامها چوبی و درمناطق کویری و جنوبی، گنبدی اجرا می شود.
- به لحاظ سنگینی ساختمان و مقاوم نبودن در مقابل زلزله، مورد قبول آیین نامه زلزله نیستند و برای زلزله های به بزرگی ۵ریشتر به بالا آسیب پذیرند.
ساختمان های با مصالح بنایی
- منظور از ساختمان های با مصالح بنایی، ساختمان هایی است که با آجر و بلوک ساختمانی و یا با سنگ ساخته می شوند و تمام و یا قسمتی از بارهای قائم توسط دیوارهای با مصالح بنایی تحمل می گردد، بنابراین ساختمانی که در آن قسمتی از بارهای قائم توسط دیوارهای با مصالح بنایی و قسمتی دیگر توسط عناصر فلزی و یا بتن آرمه تحمل می شود در رده بندی انواع ساختمان به عنوان ساختمانهای با مصالح بنایی محسوب می شوند.
- سقف این گونه ساختمانها می تواند تیرچه بلوک و یا طاق ضربی باشد.
- برای مقابله با نیروی زلزله از کلاف های بتنی(شناژهای قائم و افقی) استفاده می شود.
- حداکثر تعداد طبقات (بدون احتساب زیر زمین) برابر ۲طبقه می باشد و همچنین تراز روی بام نسبت به متوسط تراز زمین مجاور نباید از ۸متر تجاوز کند.
نکته: زیر زمین طبقه ای است که تراز روی سقف آن نسبت به تراز زمین مجاور از ۱/۵متر بیشتر نباشد در غیر این صورت طبقه به حساب خواهد آمد.
ساختمان های چوبی
- ساختمانهایی هستند که اسکلت اصلی آنها را چوب تشکیل میدهد، سقف آنها معمولاً شیبدار می باشد و در مناطقی که چوب فراوان است، در حاشیه جنگلها مثل شمال ایران متداول هستند.
- این گونه ساختمانها به لحاظ سبکی سقف و دیوارها در مقابل زلزله مقاوم، ولی در مقابل بار باد (طوفانها) آسیب پذیرند.
ساختمان های صنعتی
- ساختمانهای صنعتی به لحاظ کاربری که دارند معمولاً برای کارخانجات تولیدی و صنعتی، انبارها، آشیانه ها، تعمیرگاه ها،فضاهای ورزشی و غیره استفاده می شوند.
- اسکلت اصلی آنها را معمولاً قابهای سوله یا خرپاها تشکیل می دهد و برای پوشش سقف ازانواع لاپه به صورت ناودانی، پروفیل Zو ورق گالوانیزه یا ایرانیت استفاده می شوند.
ساختمان های پیش ساخته
- برای اجرای سریع و همچنین در ساختمان های تیپ (هم شکل)، از ساختمان های پیش ساخته استفاده می شود که اسکلت اصلی آنها معمولاً بتنی یا فولادی یا پانلهای پیش ساخته می باشد.
- دیوار و سقف این ساختمان ها در جای دیگر ساخته شده و در محل خودمونتاژ می شوند مشکل اصلی این گونه سازه ها آن است که در مقابل زلزله آسیب پذیرند.