سقف حبابی:
سقف حبابی یا BubbleDeck روش نوین استفاده از دال بتنی است که شامل شبکه حباب هاي پیش ساخته در کارخانه به همراه میلگردهاي نگهدارنده می باشد . سقف حبابی روش انقلابی براي حذف کردن واقعی بتنی است که کاربرد سازه اي ندارد و در میان سقف قرار می گیرد و بدین وسیله بار مرده ساختمان به طرز شگفت انگیزي کاهش می یابد . استفاده از توپ هاي پلاستیکی تو خالی در میان دال ، موجب ایجاد محیط خلاء و حذف بتن اضافی میان دال شده و حدود از 35 % وزن کل دال کاهش می دهد و این نوع دال با وزن کمتر مقاومت خمشی یکسانی را در مقایسه با سقف هاي معمولی دارا است . تلفیق توپ هاي پلاستیکی قابل بازیافت با بتن ، افزایش فاصله بین ستون ها را موجب می گردد و پیامدهاي بسیار مفیدي در ساخت ساختمان هاي مسکونی ، تجاري ، اداري و پارکینگ ها خواهد داشت .
تاریخچه سقف حبابی:
اختراع سقف حبابی نخستین بار توسط یک مهندس عمران به نام آقاي Jorgen Breuning در کشور دانمارك ثبت گردیده است . پس از اجراي موفقیت آمیز یک پروژه در دهه 1990 در کشور آلمان و اخذ تاییدیه هاي بین المللی ، تکنولوژي BubbleDeck الگوي سایر سیستم هاي مشابه قرار گرفت . اکنون کمپانی BubbleDeck به عنوان اولین و برترین تکنولوژي دال تو خالی در سرتا سر جهان شناخته شده است .
مزایاي استفاده از تکنولوژي سقف حبابی:
- کاهش اندازه فونداسیون و افزایش قابل توجه دهانه بین ستون ها
- امکان طراحی بی نظیر به دلیل حذف ستون ها (ناشی از افزایش طول دهانه )
- حذف تیر ها و آویز ها در سازه
- افزایش چشمگیر سرعت کار ( استفاده از تکنیک نیمه پیش ساخته )
- افزایش فضاي مفید ساختمان به دلیل کاهش مصالح مصرفی
- کاهش قابل توجه اثرات زلزله
- کاهش مصرف بتن به دلیل حذف بتن غیر سازه اي ( بر مبناي یک کیلو گرم پلاستیک به جاي صد کیلوگرم بتن )
- کاهش استفاده از مصالح ساختمانی نسبت به ساختمان هاي بتنی و فلزي معمولی
- عایق صوتی و حرارتی بسیار مناسب ( فراتر از استاندارد هاي مباحث 18 و 19 ساختمان)
- افزایش مقاومت در برابر آتش سوزي و حریق
- افزایش ارتفاع مفید ساختمان ( افزایش تعداد طبقات در مقایسه با روش معمولی در یک ارتفاع ثابت )
- انطباق کامل با آیین نامه 2800 ایران و مقررات ملی ساختمان
- کاهش هزینه اجراي تاسیسات الکتریکال و مکانیکال به دلیل حذف تیر ها و مشکلات ناشی از آویز ها
- امکان اجراي بسیار آسان لوله کشی ، سیم کشی و سیستم سرمایش و گرمایش در این نوع سقف
- مورد تایید معتبرترین دانشگاه ها و آزمایشگاه هاي اروپا و آمریکا
- کاهش بار مرده سقف (وزن کمتر نسبت به سقف هاي معمولی )
- سازگاري با محیط زیست به دلیل استفاده از توپ پلاستیکی قابل بازیافت و کاهش مصرف بتن
تولیدات سقف های حبابی شامل دو روش زیر می باشد :
1 – شبکه میلگرد و توپ Reinforcement Module
2 – شبکه نیمه پیش ساخته Semi Precast Panel
- شبکه میلگرد و توپ (Reinforcement Module):
1 – طراحی و محاسبات :
طراحی و محاسبه سازه براساس تکنولوژي BubbleDeck صورت گرفته و شرایط پروژه نظیرحمل و امکانات سایت در طراحی مدنظر خواهد گرفت .
2- تولید همزمان با اجرا و قالب بندي :
روند تولید همزمان با اجراي فونداسیون ، ستون و دیوار برشی یا باد بند (در صورت لزوم ) و همچنین قرار دادن میلگردهاي تقویتی و قالب بندي زیر سقف خواهد بود . همزمان شدن مش بندي سقف در روند تولید در کارخانه با عملیات اجرا در سایت موجب افزایش چشمگیر سرعت کار خواهد شد .
3-حمل:
حمل شبکه ها از کارخانه به سایت صورت می گیرد. با توجه به روش اجراي کار هزینه حمل به دورترین نقاط کشور نیز با توجیه اقتصادي همراه خواهد بود .
4-تخلیه :
ابعاد شبکه ها با توجه به شرایط سایت و حمل طراحی شده و امکان تخلیه شبکه ها با تاور کرین ،کامیون ، جرثقیل وحتی بالابر یا نیروي انسانی نیز وجود دارد .
5 -قرار دادن شبکه ها و یکپارچه سازي :
شبکه ها و میلگرد هاي تقویتی در جاي خود قرار گرفته یکپارچه سازي می شود . با توجه به عدم نیاز به مش بندي این کار به آسانی و با سرعت بالا صورت گرفته و از اتلاف میلگرد در سایت جلوگیري می گردد .
6 -جایگذاري تجهیزات الکتریکی و تاسیسات مکانیکی:
در صورت جانمایی صحیح تجهیزات الکتریکی و تاسیسات مکانیکی در نقشه ها امکان قرار گیري آن به آسانی و سرعت پیش از بتن ریزي وجود دارد . بدیهی است در غیر این صورت این عملیات پس از بتن ریزي صورت می گیرد .
7 -بتن ریزي و ویبره:
ابتدا عملیات بتن ریزي و سپس مسطح سازي و ویبره صورت می گیرد . در این مرحله یک پارچه بودن شبکه میلگرد و توپ نقشی اساسی در کیفیت بتن ریزي و جلوگیري از جابه جا شدن توپ ها را دارد .
8 – باز کردن قالب:
پس از بتن ریزي و سپري شدن مدت زمان استاندارد قالب ها از زیر سقف باز خواهد شد .
شبکه نیمه پیش ساخته:
1 – طراحی :
طراحی و محاسبه سازه بر اساس تکنولوژي BubbleDeck صورت گرفته و پروژه می بایست شرایط لازم جهت اجراي شبکه نیمه پیش ساخته را داشته باشد .
2 – تولید همزمان با اجرا:
تولید پنل ها درکارخانه همزمان با اجراي فنداسیون و ستون و دیوار برشی یا بادبند صورت میگیرد . اشکال مختلف سازه با کیفیت بالا در این روش با بتن زیر در کارخانه تولید میشود . پس از بتن ریزي کف شبکه بتن زیر ویبره می گردد . امکان جایگذاري تاسیسات مکانیکی و تجهیزات برقی در این مرحله وجود دارد .
3 – حمل و تخلیه:
حمل توسط تریلر از کارخانه به سایت صورت میگیرد . توجیه اقتصادي حمل به دورترین نقاط کشور امري بدیهی است . در این روش تخلیه توسط تاور کرین و یا کامیون جرثقیل صورت میگیرد .
4- جایگذاري و یکپارچه سازي:
در پروژه هاي عظیم که نقش مدیریت زمان دو چندان می گردد استفاده از پنل هاي نیمه پیش ساخته میتواند مهم ترین تصمیم یک مدیر پروژه باشد . با توجه به بتن مسلح زیر که در شرایط استاندارد کارخانه تولید و ویبره شده است ، نیازي به قالب بندي زیر نبوده و در زیر آن تنها جک پس از و ساپورت قـرار می گیرد .جایگـذاري عملیات یکپارچه سـازي صورت می گیرد .
5- بتن ریزي و ویبره:
عملیات بتن ریزي روي مش و مسطح سازي و ویبره به دلیل فیکس بودن توپ در بتن زیر به آسانی و با نهایت سرعت صورت می گیرد .
- تلفیق تکنولوژي BubbleDeck با سیستم پیش تنیده و پس کشیده :
اگر چه هزینه پایین تکنولوژي با سیستم پیش تنیده و پس کشیده قابل قیاس نیست ولیکن براي دهانه بالاتر از 18 متر ترکیب تکنولوژي BubbleDeckبا ضروري می باشد. سیستم پیش تنیده و پس کشیده مزیت این ترکیب گذشته از نقاط قوت تکنولوژي BubbleDeck در سرعت کار و اجرا ، پایین آمدن فراوان هزینه سیستم پیش تنیده و پس کشیدهدر قیاس با روش معمول می باشد .
- تلفیق تکنولوژي BubbleDeck با سیستم میراگرهای اصطکاکی :
میـراگـرها با کاهش شتاب لرزه اي سازه در هنگام بروز زمین لرزه ، کمک شایانی به رفتار عملکردي مناسب سازه می نماید . تلفیق تکنـولوژي BubbleDeck با این نوع از میراگرها ، علاوه بر سبک سازي مقطع ستـون ها و ضخـامت دال ، موجب حذف کامل دیوارهاي برشی از سازه و به تبـع آن کاهش چشمگیر هزینه هاي ساخت می شود.