الزام رعایت مفاد استاندارد ملی ایران به شماره 1-635 برای دوشاخه و پریزهای نصب ثابت خانگی:
سازمان نظام مهندسی استان تهران طی اطلاعیه ای تحت عنوان « اطلاعیه لازم الاجرا » به شماره 48762/99/110 و تاریخ 10/10/1399 استاندارد ملی ایران به شماره 1-635 برای دو شاخه و پریزهای نصب ثابت خانگی را اعلام و بر الزام رعایت این مفاد از سوی کلیه مهندسان طراح، ناظر و سازندگان ذیصلاح (حقیقی و حقوقی) سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و دفاتر نمایندگی سازمان نظام مهندسی این استان تاکید نموده است.
در این اطلاعیه که به امضاء رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران جناب مهندس سعید سعیدیان رسیده است، موارد لازم الاجرا در خصوص دوشاخه و پریزهای نصب ثابت خانگی، به شرح زیر اعلام شده است:
اهم الزامات:
1- پریزهای نصب ثابت باید نشانه های ذیل را بر روی قسمت اصلی محصول داشته باشند: علامت استاندارد، کد ده رقمی استاندارد، جریان و ولتاژ، نماد مربوط به ماهیت تغذیه، نام سازنده یا فروشنده مسئول و علامت تجاری ( برند) ثبت شده.
2- کد IP در صورت کاربرد باید بصورتی نشانه گذاری شده باشد که زمانی که پریز عادی نصب و سیم کشی شده به راحتی قابل مشاهده باشد.
3- ترمینال هایی که منحصراً برای هادی خنثی اختصاص داده شده اند باید با حرف N مشخص شوند.
4- ترمینال های اتصال زمین برای اتصال به هادی حفاظتی باید با نماد زمین نشانه گذاری شوند. این نشانه ها نباید روی پیچ ها یا اجزا دیگر که به آسانی جدا می شوند قرار گیرند.
5- اتصال دوشاخه به پریز با مشخصات زیر نباید امکان پذیر باشد : پریز با ولتاژ نامی بالاتر یا جریان نامی پایین تر، پریز با تعداد قطب های متفاوت، پریز با کنتاکت زمین در صورتی که دوشاخه از سیستم ملی کنونی طبقه (کلاس) صفر باشد، اتصال دوشاخه با سیستم ملی کنونی مربوط به دستگاه طبقه (کلاس) صفر یا یک به پریزی که منحصرا مخصوص پذیرش دوشاخه های تجهیزات کلاس 2 ( فاقد کنتاکت زمین) است.
6- کنتاکت های زمین پریز باید طوری ساخته شده باشد که با وارد کردن دوشاخه نتوان تغییر شکلی که ایمنی آن را مختل سازد رخ دهد.
7- لوازم با کنتاکت زمین باید طوری ساخته شده باشد که هنگام وارد کردن دوشاخه قبل از اینکه کنتاکت های حامل جریان برقدار شوند، اتصال زمین وصل شود و در موقع بیرون آوردن دوشاخه از پریز شاخک های حامل جریان باید قبل از اتصال زمین جدا شوند.
8- پریزهای ثابت باید طوری طراحی شوند که پس از سیم کشی و نصب برای استفاده عادی، قسمتهای برقدار، در دسترس نباشد حتی بعد از جدا کردن قسمتهایی که می توان بدون استفاده از ابزار، آنها را جدا کرد .
9- ترمینال های با نگهدارنده پیچی، باید چنان تثبیت شده یا در داخل لوازم قرار گیرند که وقتی پیچها یا مهره های نگهدارنده محکم یا شل می شوند، ترمینالها در جای خود شل نشوند.
10- درج علامت استاندارد و کد ده رقمی روی محصول و بسته بندی آن اجباری است و احراز اعتبار پروانه کاربرد علامت استاندارد از طریق ارسال کد ده رقمی استاندارد فرآورده به سامانه پیامکی 10001517 و یا از طریق سامانه اینترنتی http://isom.isiri.gov.ir/parvaneh انجام گردد.
11- اجرای استانداردهای ملی اجباری ایران، مطابق ماده 34 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و ماده 15 قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد الزامی است.
متن کامل اطلاعیه مذکور به صورت پی دی اف، در زیر ضمیمه شده است.
الزام رعایت مفاد استاندارد ملی ایران به شماره 1-635 برای دوشاخه و پریزهای نصب ثابت خانگی
منبع:
– وبسایت رسمی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران.